Ett år av demokrati – och fotboll

demokrati

Nya krav för behandling av personuppgifter
Redan 2012 presenterade Eu ett första utkast till ett nytt förslag på lagstiftning kring vem som får hantera personuppgifter. Därefter har förslaget passerat genom EU:s byråkratiska system och medlemsländer. Den 4 maj 2016 klubbades det slutgiltiga förslaget igenom och den 25 maj i år träder den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Förordningen kommer att innebära en hel del förändringar för dem som behandlar personuppgifter och stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet. Läs mer om GDPR här.

Två politikerveckor inom loppet av en månad
För ett år sedan hade ett nytt politiskt samtal premiär – Järvaveckan. Genom partiledartal, föreläsningar, panelsamtal och seminarier mellan politiker, näringsliv och medborgare, har Järvaveckan (9-17 juni) som mål att rikta ljuset mot frågor som rör integration, mångfald, social hållbarhet och jämställdhet. Förra året kunde vi konstatera att det förmodligen krävs fler försök innan politikerveckan når samma glans som den betydligt mer etablerade Almedalsveckan.

Två veckor senare drar Almedalsveckan igång (1-8 juli). Världens största demokratiska mötesplats kommer givetvis präglas extra starkt av att det är valår och trots att veckan nu ligger fyra månader fram i tiden är planeringen i full gång för de flesta som kommer att vara på plats. Vi kan redan nu konstatera att cyklarna är slut, efter att ha jagat rätt på de sista hos uthyrarna. Det finns många anledningar att delta under Almedalsveckan, alltifrån spontana samtal med viktiga intressenter till egen kompetensutveckling i vimlet tillsammans med några av de största branschernas skarpaste hjärnor.

Riksdagsvalet den 9 september
Det är dags för riksdagsval igen och mycket talar för att det blir en riktig rysare. I vanlig ordning har sjuk- och äldrevården en given plats i debatten och är en av de viktigaste frågorna hos väljarna. Till skillnad från tidigare val ser dock jobbfrågan ut att få mindre utrymme och integrationsfrågan istället ta mer plats än tidigare.

För första gången går även vi in i ett val där desinformation och fake news kommit att bli en faktor att ta hänsyn till. Där har vi inom mediebranschen ett stort ansvar att hålla en öppen debatt och sprida kunskapen om påverkansmetoder från yttre makter.

Fotbolls-VM
Under politikerveckorna i Järva och Almedalen drar även världens största sportarrangemang igång – fotbolls-VM i Ryssland (14 juni – 15 juli). Efter Sveriges bragd mot Italien i kvalet blir turneringen en nagelbitare för oss svenskar. Men varför nämner vi då denna händelse här? Jo, förutom att några av oss på Comma är fotbollstokar så har dessa arrangemang historiskt sett haft stor betydelse för medieutvecklingen.

TV-sändningarna från fotbolls-VM ligger i frontlinjen för mycket inom film och TV men även data, och har fört med sig flera fototekniska innovationer. Under VM i Mexiko 1986 kunde en hel värld förundras över kameror som filmade från luften. 1994 i USA fanns det fler kameror än tidigare och stora TV-skärmar inne på arenorna som gjorde det möjligt för publiken att se repriser av det som hände på fotbollsplanen. Allt för att förbättra matchernas dramaturgi. Det återstår att se vilka tekniska nyheter som kanske dyker upp i år.

Funderar din organisation på att delta under någon av politikerveckorna? Vi på Comma finns på plats under Järvaveckan och flyttar som vanligt vårt kontor till Visby under Almedalsveckan, där vi hjälper våra kunder att genomföra aktiviteter och bevaka relevanta områden. Kontakta oss på Comma så berättar vi varför ni ska (eller kanske inte bör) delta.