11 Dec Skandalernas 2017

Vi på Comma brukar rekommendera våra kunder att inventera sin verksamhet för att hitta risker. Vi brukar säga att man ska förbereda sig och tänka efter innan man uttalar sig. Eller så gör man som personerna nedan, bara låter munnen glappa. Här är fyra av årets uppmärksammade händelser som fått lika stor uppståndelse för händelsen i sig som för de uttalanden som gjorts i anslutning till dem. Som ett litet julpyssel kan ni fundera av hur de skulle kunnat hantera det på ett annat sätt.


Paradise Papers och Leif Östling
Paradise Papers har gett namn åt den enorma läcka av finansiella dokument som uppmärksammar hur politiker, multinationella företag, kändisar och privatpersoner använder komplexa strukturer för att skydda sina tillgångar mot högre skatter. Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv, blev tidigt anklagad för att ha undgått skatt genom att placera aktier värda över 30 miljoner kronor i ett bolag i Malta. Detta fick förstås stor medial uppmärksamhet och ökat sprängstoff när Östling valde att ge sin något ensidiga syn på frågan.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? sa Östling i en intervju med SVT, och fortsatte:
– Jag har inget dåligt samvete över huvud taget. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige, mer än de allra flesta andra. Jag har för fan betalat för minst tusen skattebetalare.

Uttalandet blev snabbt viralt på Twitter och kommenterades flitigt under hashtagen #vadfanfårjag. Julia Berg, politisk samordnare för Socialdemokraterna, skrev så här:
“Tänk att ha hela säcken full och ändå vakna på morgonen o bara #vadfanfårjag”

Även partikollegan och socialministern Annika Strandhäll kommenterade uttalandet:
“Skamlöst mot lärare, sjuksköterskor, poliser o undersköterskor som ser till att landet funkar när du tjänar pengar”


Transportstyrelsen och IT-skandalen
När Transportstyrelsen valde att outsourca sin IT-drift till utländska företag läcktes av misstag sekretessbelagda uppgifter. Det framgick senare att myndigheten medvetet bortsett från lagar vars syfte är att säkerhetsställa att känsliga uppgifter hanteras säkert. Skandalen var snabbt ett faktum och media och oppositionen krävde regeringen på svar. Regeringens första uttalanden har kritiserats för att utstråla passivitet och oenighet, och gav media utrymme för ytterligare spekulationer.

– Jag hade kunnat föra vidare informationen till statsministern men jag hade inte kunnat göra det via en lunch eller en fikarast. Jag sökte inte upp statsministern vid ett särskilt tillfälle eftersom jag då inte hade information som var av den art att statsministern skulle informeras. Det hanterades av ansvariga departement, sa Anders Ygeman i en intervju med SVT.

– Jag fick information i mars 2016 om att Försvarsmakten och Säkerhetspolisen hade etablerat kontakt. Jag fick också information om att försvaret hade vidtagit åtgärder. Jag försäkrade mig om att åtgärder vidtogs, det var det viktigaste för oss i fråga om myndighetsansvar, sa Peter Hultqvist till Aftonbladet.

– Eftersom det handlade om möjliga läckor av uppgifter som rör rikets säkerhet var min omedelbara reflex att hålla tyst. Det finns ju en anledning till att den här typen av uppgifter hålls i en liten krets, sa Anna Johansson i en intervju med ETC.

När slutligen statsministern själv frågades ut om händelsen under en presskonferens i juli 2017 svarade så här:
– Jag hade gärna velat haft den informationen tidigare. Vi behöver titta igenom det här mer noggrant för att se hur informationshanteringen i regeringskansliet sköts.

Regeringens agerande resulterade även i att oppositionen väckte en misstroendeförklaring varpå en regeringsombildning verkställdes kort därefter.


Alexander Bard och #MeToo
MeToo myntades för första gången i samband med att hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt av flera kända skådespelerskor. Sedan dess har hashtagen använts flitigt i hela världen för att uppmärksamma sexuella trakasserier och kritisera samhällsstrukturer. Filosofen, författaren och låtskrivaren Alexander Bard, till skillnad från de flesta andra, valde att gå hårt åt kampanjen och twittrade flitigt om vad han tyckte om idén.

Bards hårda dom mot kampanjen resulterade i en stor kritikstorm i såväl media som i sociala medier. En av dem som reagerade hårdast var Peg Parnevik;
– Att han ens har stake att skriva att olika människor ljuger om sina våldtäktshistorier och säger att det bara är för att få uppmärksamhet och att kvinnor aldrig varit trovärdiga, sa hon i podden Pillowtalk.

Bard själv kommenterade kritiken så här:
– Det är något fundamentalt fel i en kultur när unga brudar går ut och kallar sig manshatare när de lever i ett samhälle där de är fullständigt beroende av män i allting de gör. De borde vara förbannat tacksamma över att män existerar. Jag är så förbannat trött på unga tjejer som kallar sig manshatare, sa han i en intervju med Aftonbladet.


Donald Trump och attacken i Virginia
Vid en högerextrem demonstration i Virginia, USA, körde en bil in i en grupp motdemonstranter, varpå en person avled och minst 19 blev allvarligt skadade. Som brukligt vid dåd likt detta uttalade sig landets president, Donald Trump, om händelsen.

– We condemn in the strongest possible terms this egregious display of hatred, bigotry and violence, on many sides. On many sides. It’s been going on for a long time in our country – not Donald Trump, not Barack Obama. This has been going on for a long, long time. It has no place in America, sa presidenten.

Reaktionerna på presidentens uttalande lät sig inte vänta och innehöll främst kritik mot att Trump inte förkastade eller tog tillräckligt avstånd från de vit-makt- och högerextrema grupper som deltog i demonstrationen. Några som reagerade starkt på Trumps uttalande var flera av näringslivshöjdarna i presidentens två näringslivsråd. Bland andra Kenneth Frazier, vd för Merck pharmaceuticals, Brian Krzanich, vd för Intel, och Kevin Plank från Under Armour valde att lämna näringslivsråden i samband med händelsen. Även Richard Trumka, ordförande för fackförbundet AFL-CIO, valde att avgå från rådet med Twitter-motiveringen:

”I cannot sit on a council for a President that tolerates bigotry and domestic terrorism; I resign, effective immediately.”

Kort därefter meddelade Trump att han upplöser de två näringslivsråden för att inte sätta press på resterande rådsmedlemmar.