06 Feb Moderatorn har ordet

Seminarier och debatter. Rundabordssamtal och diskussionsforum. Alltifrån sakliga diskussioner till politiskt tjäbbel. Oavsett hur kvalitén mellan dessa samtal varierar så har de en gemensam och ofta kvalitetsavgörande nämnare – nämligen moderatorn.


Men vad utmärker egentligen en bra moderator?
Med en bakgrund som programledare på Sveriges Radio och Sveriges Television vet Merja Metell Suomalainen hur en bra moderator kan lyfta en debatt. Under flera år har hon lett paneldebatter i Almedalen och arbetat med frukostsamtal och rundabordssamtal. Här bjuder hon på sina bästa tips till den som själv vill vara moderator:

1. Släpp inte den röda tråden
När många talare ska samsas är det lätt att den egna agendan tar över. Led snabbt in på rätt spår igen. Att avbryta är inte ohövligt, men det är en konst att avbryta så att samtalet flyter på utan friktion.

2. Håll koll på tiden
Vill du att publiken också ska vara delaktig och ställa frågor? Vill du kunna fånga upp om det plötsligt dyker upp något oväntat och spännande i samtalet som är relevant att fördjupa? Då behöver du som moderator ha marginal och spelrum med både frågor och tid. Genom att sluta på angiven tid visar du även respekt för deltagarnas och publikens tid.

3. Använd mikrofon
Är du på hemmaplan är du i en ljudmiljö som du är van vid, men med deltagare och publik förändras ljudbilden. För att kunna uppskatta ett föredrag eller en debatt är det a och o att man kan höra allt som sägs.

4. Sänd eller dokumentera
Glöm inte bort att dokumentera samtalet så att de som inte har möjlighet att närvara på plats får ta del av det i efterhand. Välskrivna referat och webbsändningar brukar vara uppskattat.

– Moderatorns roll är att agera både domare och coach. Som ”domare” gäller det att du är insatt och uppdaterad på ämnet och kan styra samtalet rätt. Men också att hjälpa till att göra det svåra begripligt och intressant. Idag är publiken mycket mindre förlåtande och reagerar om man inte håller sig till ämnet eller rubriken. Som ”coach” ska du se till att alla deltagare får komma till tals och till sin rätt. Här är det viktigt att göra ett gediget grundarbete och förbereda deltagarna på den roll som de har i just den här debatten eller samtalet. Samt att du som moderator har fått ta del av deras bästa argument redan innan – då vet du också hur du kan skapa en bra dynamik under debatten och tillföra nya argument och nytt syre, säger Merja Metell Suomalainen.

 

Är du intresserad av att själv agera moderator? Comma erbjuder utbildningar i modererande – i grupp eller enskilda skräddarsydda intensivkurser.

Vill du veta mer om kurserna eller söker du en moderator? Kontakta gärna Merja Metell Suomalainen på +46-708-640618 eller merja@comma.se