20 Jun Järva är inte Almedalen – än

Då var den avklarad, Politikerveckan i Järva. Syftet med veckan var, som arrangörerna själva skriver, att ”minska avståndet mellan politiker och invånare, skapa bättre förutsättningar för boende att engagera sig i politiken, och sätta lokalinvånarnas frågor på den politiska agendan”. Så, lyckades man? Sådär, blir vår spaning.


Att redan andra året bygga upp ett evenemang kring åtta hela dagar blir både krystat och utdraget. Jämför med politikerveckan i Almedalen, där Olof Palme höll sitt legendariska tal från det där lastbilsflaket redan 1968. Det dröjde ända till 1991 innan samtliga partiledare höll tal och Almedalen började ta form. År 2001 genomfördes 52 evenemang i Visby under veckan, i år över 4 000. Att uppnå något ens i närheten av detta på en fotbollsplan vid Spånga IP låter sig naturligtvis inte göras.

Platsen då? En enorm asfaltsplan. Tomma bänkar, stolar och bord. Glest med besökare och glest med det mesta, bortsett från poliser och media. Inget som direkt inbjuder till interaktion mellan invånare och beslutsfattare.

Engagemanget från våra politiska partier kändes också mer som en läpparnas bekännelse och möjlighet till lite tv-tid för partiledarna, än som ett genuint politiskt engagemang. Visst, partiledarna åkte dit, höll tal, och åkte därifrån. Visst, partierna hade sina små tält och två-tre partifunktionärer i färgglada jackor på plats. Men varför syntes de inte i Tensta centrum till exempel, fem minuters promenad från evenemangsplatsen? Var höll ungdomsförbund, lokalföreningar och pensionärsföreningar hus? Varför tog partierna inte chansen att interagera och samverka med invånarna, på riktigt?

Så. Det vore tråkigt om Politikerveckan i Järva inte fick någon fortsättning. Men i nuvarande kostym blir det svårt. Varför inte krympa ner det i tid till, låt säga en långhelg? Partiledarna kan riva av sina tal på 20 minuter på torget i Tensta centrum, tre-fyra per dag. Koncentrera allt i tid och rum och kräv av partierna att de engagerar sig mer genuint än att skicka dit sina partiledare för lite kameratid. Låt det växa organiskt. Då kan Politikerveckan i Järva bli precis det fantastiska och viktiga evenemang det är tänkt att vara. Men krysta inte fram något så ofärdigt som årets politikervecka. Demokrati tar tid.

Missa inte artikeln där vi förklarar varför man som organisation ska åka till Almedalen, och när det är en bättre idé att låta bli: https://comma.se/to-be-or-not-to-be-in-almedalen/