02 May Fem snabba frågor till Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan

Nedräkningen har börjat för utmanaren till Almedalen, Järvaveckan. Den 9 juni startar den tredje upplagan av politikerveckan i Stockholm. Visionen är att vara en ny plattform för politiska samtal och en demokratisk mötesplats. Comma ställer fem snabba frågor till Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman.

 

För andra året i rad kommer alla partiledare till Järvaveckan. Varför tror ni att det är en sådan uppslutning?

– De kommer för att äntligen bjuds de in från oss som bor där! De kommer för att jag har uppvaktat dem länge. Politiker är människor. De vill göra medmänskliga saker och lära känna sina väljare, inge hopp och framtidstro. Men de behöver också broar och vi har byggt sådana broar.

Är de lokala politikerna lika intresserade av att komma?

– De lokala är intresserade. De är experter som ger råd till sina kollegor från andra delar av staden och landet. Genom att Järvaveckan ligger i dessa områden har vi även lyft upp dessa lokalpolitikers roll.

Hur självklart var det att välja Järva/Spånga som plats för det ni kallar det demokratiska samtalet?

– Det var väldigt självklart att välja just Järvafältet. Fältet ligger mitt emellan två väldigt olika områden. På ena sidan har vi ett välmående villaområde och på andra sidan ett så kallat utsatt område med höghus och betong. Dessa två områdena symboliserar segregationen vi ser över hela landet. Skulle vi ha lagt Järvaveckan i Spånga eller i Tensta/Rinkeby skulle andra sidan känna ”vi och de.” Vi hoppas att människor från båda sidorna och från hela landet vill delta under Järvaveckan.

Förra året kom det färre besökare än ni hoppades. Hur tror ni det blir i år?

–Järvaveckan startades 2016. Förra året hade vi sex veckor på att förbereda oss, i år har vi haft lite längre tid. Vi siktar på 3000 personer per dag. Vi har en 50 årig vision. Vi vill skapa en mötesplats för politiker, näringsliv, civilsamhället och medborgare. Vi vill skapa opinion inom integrationsfrågor och stötta och hjälpa till att organisera och stärka de krafter som finns i våra förorter.

Kommer det vara något nytt inslag under veckan?

– Många! Vi har komprimerat programmet till 4 timmar/dag. I år är näringslivet inbjudna och vi involverar ungdomar och organisationer som finns i området så att de får vara med och påverka och utforma Järvaveckan och vi har demokratiambassadörer.

 

Funderar din organisation på att delta under Järvaveckan? Vi på Comma finns på plats och hjälper våra kunder att genomföra aktiviteter och bevaka relevanta områden. Kontakta oss på Comma så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig. Merja Metell Suomalainen: +46-70-864 06 18 eller merja@comma.se