04 May Felsägningar som skapat problem

Ett klumpigt uttalande kan vara förödande för vilket varumärke som helst. Felsägningar och missförstånd har legat bakom alltifrån brustna relationer till några av historiens viktigaste händelser. Comma har valt ut några av våra favoriter:


Otydlighet vid Berlinmurens fall (1989)
Efter massprotester mot regimen och tusentals östtyskars tillflykt till västtyska ambassader, kallade Östtysklands ledare till en presskonferens. Där ville de förtydliga att medborgare kunde ansöka om visum för utlandsresor under förutsättningen att de hade ett giltigt skäl för att lämna landet.

Kommunistpartiets Günter Schabowski var den som skulle meddela medborgarna om de nya reglerna. Men eftersom han hade missat de interna genomgångarna inför presskonferensen kom han oförberedd till mötet. När journalisterna frågade när den nya lagen skulle träda i kraft svarade Schabowski ”omedelbart, utan dröjsmål” – ett uttalande som snabbt tolkades som att det var fritt fram att passera över gränsen. Under de följande timmarna samlades tusentals östberlinare längs muren. Resten är historia.

https://www.youtube.com/watch?v=DTBnOoBEJP0


Jämförde Bashar al-Assad med Adolf Hitler (2017)
USA:s bombningar av syriska flygfält skapade stora rubriker över hela världen och Vita huset kallade till presskonferens för att förklara Donald Trumps beslut att ingripa i konflikten. Presidentens presstalesperson Sean Spicer förklarade där att Syriens president Bashar al-Assad minsann är en värre tyrann än självaste Adolf Hitler då den sistnämnde, enligt Spicer, aldrig använde kemiska vapen mot sin egen befolkning.

När en av de journalisterna bad honom att förtydliga vad han menade fortsatte Spicer att trassla in sig i termerna och kallade Hitlers gaskamrar för ”förintelsecenter”. Uttalandet fick snabbt spridning i sociala medier där hånen fullkomligt haglade.

https://www.youtube.com/watch?v=tno9jDuqehY


Klumpigt ordval skapade problem för BP (2010)
Efter det stora oljeutsläppet i Mexikanska Golfen var British Petroleums ordförande Carl-Henric Svanberg på krisbesök i Vita Huset. Där hade han en kort möte med den dåvarande presidenten Barack Obama för att sedan ge ett kort uttalande till pressen. Utsläppet hade påverkat medborgare längs kusten och det var viktigt för Svanberg att förklara för allmänheten att BP även tänker på dem. Olyckligtvis valde han orden ”small people”, något som i amerikanernas öron snarare lät som att han talade om kortväxta människor. Det dröjde inte länge förrän uttalandet gav eko över hela världen, med hån och ironiska kommentarer som följd.

https://www.youtube.com/watch?v=th3LtLx0IEM


Felöversättning föranledde bombningen av Hiroshima (1945)
Vid andra världskrigets slut i juli 1945 krävde USA att Japan skulle kapitulera. Japans premiärminister Kantaro Suzuki kallade då till en presskonferens där han kommenterade situationen; ”Vi har ingen kommentar just nu. Vi behöver fundera på det.”

Inget konstigt med det? Problemet var att Suzuki använde ordet ”mokusatsu” som även kan betyda ”Vi ignorerar det föraktfullt”. Det sistnämnda var också det budskap som kom att förmedlas till den amerikanska regeringen. Uttalandet retade givetvis upp president Harry Truman som tio dagar senare beordrade den första atombombningen av Hiroshima.

https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/cryptologic-spectrum/assets/files/mokusatsu.pdf


Tackade sin fru OCH sin flickvän (2017)
Efter en fotbollsmatch i den sydafrikanska ligan utnämndes ghananen Mohammed Anas till matchens bästa spelare. I den efterföljande tv-intervjun tog Anas tillfället i akt och tackade för stödet. Först tackade han alla fans, sedan sin fru och slutligen även sin flickvän. Felsägningen fick snabbt spridning över hela världen, och i en senare intervju med BBC förklarade spelaren att det hela var ett missförstånd och att han refererade till sin dotter. Om det hela var ett missförstånd eller ett ofrivilligt erkännande lämnar vi osagt.

https://www.youtube.com/watch?v=DAtOR2YIcEo

 

Missa inte heller artikeln där Ingrid Landahl förklarar vanliga misstag som kan förvärra läget vid en kris: https://comma.se/misstagen-som-forvarrar-krisen/